(Same old) new problems in V 1.150

All about the SoundFont editor Viena
Post Reply
Vanco
Posts: 1
Joined: Sun May 03, 2020 8:44 am

(Same old) new problems in V 1.150

Post by Vanco »

V 1.150
"Sample data spill over into other again (similar like in V 0.990)".
Especially if I use short unlooped samples (like drums) it spills with other samples, after saving a soundfont.
As far as I can tell the problem appears, if you have mono and stereo-samples (like drums) combined together in an instrument.
Either you only use mono or only stereo samples to fix the problem (I recommend stereo samples).

Viena 1.150 and Plogue Sforzando_x64
Sforzando can`t read/convert soundfonts into sfz anymore, created with Viena V 1.150.
No matter if you use a simple single instrument or a complex soundfont-kit.
Remedy here is the use of an earlier Viena version only.
(For some reason, Sforzando deactivates "loop points" arbitrary where are none. Especially on mono-samples/one-shot sample without loop points.
I think this is a Sforzando-problem `cause such a problematic soundfont runs flawlessly inside a VST3 compiler, but the "spill problems" can also be found here.)

V 1.150 caused serious problems for me, so I preferred to go to an earlier version to be full VST3 compatible when programming VSTi`s.

Admin
Site Admin
Posts: 515
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:22 am

Re: (Same old) new problems in V 1.150

Post by Admin »

Thus sounds so odd... I've tried to reproduce it but I couldn't. Maybe my "short" samples were not short enough. I wonder if you can help me out here. Send me a broken soundfont.

tssf
Posts: 1
Joined: Sun May 10, 2020 8:02 pm

Re: (Same old) new problems in V 1.150

Post by tssf »

Hello,

I've had the same issue. I'm saving (probably larger) SF2 files with Viena. Polyphone, Awave and other SF2 players won't load them and Sforzando says there's errors after I save.

SynthFontVSTi will load the files.

Viena will reload them. (I'm afraid the fix will corrupt my files and I'll lose them heh)

Here is a link of an example file (short samples) that is corrupted.

Admin
Site Admin
Posts: 515
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:22 am

Re: (Same old) new problems in V 1.150

Post by Admin »

There was a bug introduced in version 1.151 and the saved file was indeed corrupt. Here as a test version for you:
https://www.dropbox.com/s/xq09evv6owlhg ... A.rar?dl=0
This is the 32 bit version for now, but that shouldn't be a problem.

Admin
Site Admin
Posts: 515
Joined: Tue Mar 17, 2015 9:22 am

Re: (Same old) new problems in V 1.150

Post by Admin »

Released version 1.152 today. Fixed a few other reported bugs as well.

Still have not been able to reproduce this reported problem:
Sample data spill over into other again (similar like in V 0.990)
Need help!

Post Reply